Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Δυναμική και Αδέσμευτη



Η Ενωτική Πρωτοβουλία αποτελείται από καθηγητές και λέκτορες του ΑΠΘ που επιμένουν να δώσουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα μια ανεξάρτητη από κομμα­τικές δεσμεύσεις φωνή. Κοινή άποψη των μελών της είναι η αντίληψη ότι το πανε­πιστήμιο είναι κέντρο διδασκαλίας και έρευνας και ότι αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριο ελέγχου της κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας.

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΕΣΔΕΠ το 2013, η Ενωτική Πρωτο­βουλία ανακηρύχτηκε πρώτη δύναμη. Επιδιώξαμε ο ΕΣΔΕΠ να λειτουργήσει ως τό­πος συνάντησης όσων ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του πανεπι­στημίου μας. Επιδιώξαμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν ΕΣΔΕΠ για τον οποίο δεν θα ντρεπόμαστε αλλά θα τον αναγνωρίζουμε ως αξιόπιστο κομμάτι της ακαδημαϊκής μας ζωής.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, στα δύο αυτά χρόνια, άλλαξε το ύφος και το ήθος του λόγου που εκφέρει ο ΕΣΔΕΠ. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό κλίμα με ροπή προς την πόλωση, η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν ταυτίστηκε με κάποιο κόμμα και δεν έχασε ποτέ την ανεξαρτησία της γνώμης της. Στάθηκε κριτικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τα Πανεπιστήμια (σχέδιο ΑΘΗΝΑ, διαθεσιμότητα διοικητι­κών υπαλλήλων), απέναντι στην Πρυτανεία και απέναντι στο Συμβούλιο Ιδρύματος καθώς και σε κάθε λογική αμφισβήτησης της νομιμότητας και περιφρόνησης των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας μέσα στο ΑΠΘ και στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, σε όλα εκείνα τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά. Η Ενωτική Πρωτοβουλία ανέδειξε και συνέβαλε στην προώθηση ζωτικών οικονομικών αιτημάτων του κλάδου μας.

Δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές του ΕΣΔΕΠ οι συνθήκες για το Πανεπι­στήμιο παραμένουν κρίσιμες. Η περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η διαθεσιμότητα μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού, η καθυστέρηση στη σύνταξη του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, το άλυτο ζήτημα των εργολαβιών της καθαριότητας, της φύλαξης και της τεχνικής συντήρησης, το πρό­βλημα της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στους εξωτερικούς χώρους του campus εξακολουθούν να υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας διδασκόντων και φοιτητών.

Φαινόμενα όπως η μικροπολιτική, οι προσωπικές ατζέντες, η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς της ακαδημαϊκής ζωής αλλά και ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις δημιουργούν συχνά καταστάσεις απόλυτου παραλογισμού, υπονόμευσης των θεσμών και αίσθημα πλήρους απογοήτευσης στην πλειοψηφία των συναδέλφων.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο άμεσο μέλλον τα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να αντιμε­τωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Καμιά κυβέρνηση σωτηρίας δε πρόκειται να έρθει με μαγικές λύσεις. Η ανάγκη ύπαρξης δυνατής, ανεξάρτητης φωνής, με βάση τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας, της δυναμικής πρωτοβουλίας και της εποικοδο­μητικής κριτικής είναι ακόμα πιο επιτακτική. Η Ενωτική Πρωτοβουλία θα είναι εδώ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των καθηγητών του.

Καλούμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν μαζικά
στις εκλογές του ΕΣΔΕΠ στις 21 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου