Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Υποψηφιότητες για τις εκλογές του ΕΣΔΕΠ

εδώ


Ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Ε.Π.




Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία». Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συνέχισε και τις Μεταπτυχιακές της σπουδές, με ειδίκευση στην «Εκκλησιαστική Ιστορία». Προσλήφθηκε (1981) ως Επιστημονικός Συνεργάτης αρχικά στη Σχολή και στο Τμήμα Θεολογίας στη συνέχεια, στον Τομέα «Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης», όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην «πατριαρχική ιστορία» του Οικουμενικού Πατριαρ­χείου (αναδείξεις -κυρίως έκθεσμες- πατριαρχών, «πα­τριαρχικοί κατάλογοι»), στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλω­ρεντίας και στις εκδόσεις κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόσφατο έργο, Η editio princeps (1577) των «Ελληνικών Πρακτικών» της Συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας. Περιγραφή-Διάδοση-Επιβίωση (Μέθεξις 2012).




Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαί­δευσης του ΑΠΘ. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία, ενώ έχει επιμεληθεί (με την Ελένη Χοντολίδου) δύο τόμους για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην εκπαί­δευση. Βιβλία της: «Ο Κωστής Παλαμάς ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας» (Θεμέλιο 1992), «Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά. Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή 1947-1981» (Πόλις 2003, βραβείο δοκιμίου περιοδικού Διαβάζω), «Με επίκεντρο τη `Μεγάλη Πλατεία’. Μια θεώρηση του πεζογραφικού έργου του Νίκου Μπακόλα» (Σοκόλης 2009, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Σ. Πίστα), «Τραύμα και μνήμη. Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» (Πόλις 2010, Κρατικό βραβείο δοκιμίου). Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τομέα Κοινωνικών και Πολιτισμικών Σπουδών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος.




Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλο­σοφίας και Παιδαγωγικής. Σπούδασε στην ίδια Σχολή και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του το 1992. Έχει εργα­στεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1998-2006) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπι­στήμιο (2001-05, 2012-15). Το ερευνητικό και διδακτικό έργο του αφορά την αρχαία και βυζαντινή φιλοσοφία, τη φιλοσοφία της τέχνης και της θρησκείας. Βιβλία του: «Βυζαντινή φιλοσοφία της εικόνας» (Ελληνικά γράμματα 1996), «Εικαστική Φιλοσοφία» (Ελληνικά γράμματα 1997), «Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι» (με τον Βασίλη Κάλφα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών 2006), «Επίκουρος Ηθική: η θεραπεία της ψυχής» (Ζήτρος 2009). Επιμέλειες βιβλίων: «Ν. Μακιαβέλλι, Ο Ηγεμόνας» (Βάνιας 1991), «Αισθητική και τέχνη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2005), «Επικούρεια ηθική φιλοσοφία» (Θύραθεν 2012). Διετέλεσε Αναπληρωτής Προέδρου στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής.


Kαθηγητής μειονοτικών και εθνοτικών σπουδών στον Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλι­κής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έχει πρώτο πτυχίο από το Τμήμα Αγγλικής του ΑΠΘ, μεταπτυχιακό από το Πανεπι­στήμιο του Σινσινάτι, ΗΠΑ και διδακτορικό δίπλωμα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ΗΠΑ. Διετέ­λεσε Διευθυντής του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας και είναι Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής. Εκδίδει το περιοδικό Γράμμα/Gramma. Η πρόσφατη έρευνα του επικεντρώνεται στην αναπαράσταση μεταναστών Ιταλικής και Ελληνικής καταγωγής στα ΜΜΕ. Το βιβλίο «Racial and Ethnic Identities in the Media: The Politics of Representation» είναι υπό έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Palgrave/MacMillan (2015).



Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Εργάσθηκε στο Πανεπ. του Τορόντο, το Πανεπ. του Maryland (Colle­ge Park) και το Πανεπ. Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματός του, Πρόεδρος του Πανεπ. Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων Πληροφο­ρικής (ΕΠΥ). Συνέγραψε 5 μονογραφίες, 9 διδακτικά εγ­χειρίδια, 300 εργασίες σχετικά με τη Διαχείριση Δεδομέ­νων και έλαβε 9000 αναφορές (h-index=42). Επιβλέπων 22 διδακτόρων, οι 10 εξ αυτών κατέχουν θέσεις ΔΕΠ σε ΑΕΙ/TEI της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Βασικός διοργανωτής 30 διεθνών συνεδρίων και προ­σκεκλημένος ομιλητής σε 10 διεθνή συνέδρια. Αξιολο­γητής για την ΕΕ, τη ΓΓΕΤ και άλλους 10 κρατικούς χρηματοδοτικούς φορείς (Αυστρία, Γεωργία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Ρωσία, Τσεχία, Χονγκ-Κονγκ). Μέλος συντακτικών επιτροπών των περιοδικών: VLDB Journal, Computer Journal, WWW Journal.




Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ (1993), συνέχισε με μεταπτυ­χιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπ. Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπ. του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998). Υπήρξε υπότροφος Marie Curie στο London School of Economics (1999-2001) και το ΑΠΘ. (2001-02). Αναπληρώτρια κα­θηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Διδάσκει, επίσης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (από το 2002), ενώ ως επισκέπτρια Καθηγήτρια έχει διδάξει σε πανεπιστή­μια στη Μ.Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand), Τουρκία (Bahcesehir), Γερμανία (Humbolt), Ιταλία (Perugia). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέ­ματα ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας, ισό­τητας φύλων και απαγόρευσης αρνητικών διακρίσεων, δημοκρατίας και ιδίως κομμάτων και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου.




Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονου Πολιτισμού στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Σπούδασε Κοινωνιο­λογία στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστη­μών του Πανεπιστημίου του Manchester, Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας στη Σχολή Συγκριτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Essex, και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίδαξε στα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ και, από το 2004, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται «Τα νοήματα της φωτογραφίας» (University Studio Press 2012).




Γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική του ΑΠΘ (1984), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in European Studies, 1986) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (PhD in International History, 1989) στο London School of Economics and Political Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε συνεργάτης του ελληνικού τμήματος του BBC (1988-89) και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (1990-93). Από το 1993 διδάσκει Διπλωματική Ιστορία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ.



Αναπληρωτής Καθηγητής Δορυφορικής Μετεωρολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας. Υπηρέτησε στη βαθμίδα του Λέ­κτορα και του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγρα­φίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2001-08) στο ίδιο αντικείμενο. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετε­ωρολογία και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυφορική Μετεωρολογία, όλα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανε­πιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστι­άζονται σε εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την έρευνα του περιβάλλοντος με έμφαση στην ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα. Διδάσκει μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας σε τρία τμήματα του ΑΠΘ. Είναι διευθυντής του ΠΜΣ στη Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον. Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και ταμίας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ.



Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών. Η ερευνητική της περιοχή είναι η Αντιμεταθετική Άλγεβρα. Πτυχίο από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ, μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, διδακτορικό δίπλωμα στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign. Έως το 2004 εργάστηκε στην Αμερική. Κατείχε τη θέση Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Πολιτειακό Πανεπι­στήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany. Το 2004 εντάχθηκε στο ΔΕΠ του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Εξελέγη στη βαθμίδα της Καθηγήτριας το 2011. Στην πρόσφατη έρευνά της μελετά τους γεννήτορες τορικών ιδεωδών. Έχει διατελέσει Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για αποφοίτους ΑΕΙ, ΠΕΓΑ. Διευθύ­ντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Τμήματος Μαθηματικών από το 2013. Διευθύντρια του Τομέα Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λο­γικής (2014-15). Συντονίστρια της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Μαθηματικών (2014-15).




Αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής. Σπούδασε Φιλολογία και Παιδαγωγική στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (1975-79) και Παιδα­γωγική στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1984-85). Έχει επιμεληθεί (με την Βενετία Αποστολίδου) δύο τόμους για τη διδασκαλία της λογο­τεχνίας στην εκπαίδευση. Μέλος της Επιστημονικής Επι­τροπής, της Ομάδας Συντονισμού και Υπεύθυνη Επιμόρ­φωσης των Εκπαιδευτικών (2003-04) του Προγράμμα­τος Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ταμίας και γραμματέας του συλλόγου του Ενιαίου Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΠ) Φιλοσοφικής (1981-84). Εκλεγμένη Σύμβουλος της 1ης Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 2006 με την παράταξη Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και Πρόεδρος της Α΄ Κοινότητας. Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής.



Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Γεννήθηκε στην Aθήνα, σπούδασε Νομικά στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, Ιστορία στη Σχολή Oικονομικών και Πολιτικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδί­νου και είναι διδάκτωρ της Σχολής Eλληνικών και Ρωμαϊ­κών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Εργάστηκε από το 1980 έως το 1994 ως υπάλληλος του γλωσσικού κλάδου στην Eπιτροπή των Eυρωπαϊκών Kοι­νοτήτων, στις Bρυξέλλες, και ως παραγωγός ραδιοφω­νικών προγραμμάτων στην Eλληνική Yπηρεσία του BBC World Service, στο Λονδίνο. Έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών και πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας. Έχει δημοσιεύ­σει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία «Γεώργιος Bιζυηνός: μεταξύ φαντασίας και μνήμης» (Bιβλιοπωλείον της Eστίας 1994), «Tο όνειρο στη λογοτεχνία: Aρτεμίδωρος και Φρόυντ» (Eξάντας 2005), «Εκατό χρόνια πέρασαν κι ένα καράβι»: Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης (Άγρα 2012, Κρατικό βραβείο δοκιμίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου