Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Μια παράταξη πανεπιστημιακών σε δύσκολους καιρούς


Η Ενωτική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, με στόχο να εκφράσει την ανάγκη και την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων του ΑΠΘ για ένα άλλο ύφος και ήθος του πανεπιστημιακού συνδικαλισμού, για τη χειραφέτηση της φωνής των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από κομματικές πειθαρχίες και σκοπιμότητες, την ενίσχυση της θεσμικής αυτοδυναμίας των ΑΕΙ από το κράτος, την κατοχύρωση του λειτουργήματός τους ως εκπαιδευτικών και ερευνητών, την αναβάθμιση της εσωτερικής δημοκρατίας, της κοινωνικής αποστολής και της ποιότητας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά την ελπιδοφόρα αναγέννηση του ανεξάρτητου πανεπιστημιακού συνδικαλισμού τόσο στο ΑΠΘ όσο και σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανώς απογοητευτικής κατάστασης. Μια καθημαγμένη χώρα χωρίς ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης, με τους περισσότερους αποφοίτους μας είτε άνεργους είτε μετανάστες. Ένα θεσμικό πλαίσιο που μας έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ’80, περιορίζει ασφυκτικά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, αλλοιώνει με τρόπο αυθαίρετο και ασυνάρτητο τη γεωγραφία των ΑΕΙ της χώρας, και υπονομεύει τη διοικητική τους δυνατότητα και αποτελεσματικότητα. Για ακόμη μια φορά, ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει γίνει πεδίο κομματικών σχεδιασμών, κυβερνητικής χειραγώγησης και αδίστακτου λαϊκισμού. Η πρόσφατη άνευ όρων, αυτόματη έγκριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που δεν έχουν δίδακτρα είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας πολιτικής που, ξεκινώντας από την εξουδετέρωση της ΑΔΙΠ, αδιαφορεί προκλητικά για τα ζητήματα της ποιότητας. Μια πολιτική που την ίδια στιγμή που μας υποβαθμίζει μισθολογικά, μας επιβάλλει πλαφόν αμοιβών και τακτικά πόθεν έσχες, και μας έχει μετατρέψει σε ουσιαστικούς συν-χρηματοδότες της αναιμικά πλέον επιχορηγούμενης ανώτατης παιδείας. Ακόμη και  οι συνάδελφοί μας που έχουν αποχωρήσει με σύνταξη αναγκάζονται, λόγω των κενών, να συνεχίζουν να διδάσκουν χωρίς αμοιβή.
Η ανομία στον χώρο των πανεπιστημίων, ειδικά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, έχει γίνει καθεστώς, παρά το γεγονός ότι ο νόμος περί ασύλου δεν απαγορεύει στην αστυνομία να διαφυλάσσει την τάξη και τη νομιμότητα. Εμείς και οι φοιτητές μας εκτιθέμεθα καθημερινά σε απαράδεκτες συνθήκες και κινδύνους. Η πρόσφατη πρωτοβουλία μιας φοιτήτριας του ΑΠΘ να καταγγείλει την ακώλυτη διακίνηση ναρκωτικών στο campus, το αίσθημα ανασφάλειας και την «εξαθλίωση» της καθημερινής ζωής στο ΑΠΘ, όπως και η ευρεία απήχηση που είχε στην ακαδημαϊκή κοινότητά μας το κείμενο που ακολούθως δημοσιοποιήσαμε, επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι μόνον η πρωτοβουλιακή κινητοποίηση μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Η Ενωτική Πρωτοβουλία παραμένει μια πρωτοβουλία για να σταθούμε όρθιοι σε ενάντιους καιρούς, για να παραμείνουμε ενεργοί όταν έχουμε παραλύσει από την απογοήτευση και τη ματαίωση, για να παραμείνουμε πιστοί στο όραμά μας για ένα καλύτερο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο όταν αυτό κουρελιάζεται καθημερινά από τους θεσμικά αρμόδιους αλλά και τους κάθε λογής παράνομους ή μπαχαλάκηδες.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία θα είναι λοιπόν και πάλι παρούσα στις προσεχείς εκλογές του ΕΣΔΕΠ. Αυτό που ξεκινήσαμε παραμένει σήμερα εξίσου, αν όχι περισσότερο κρίσιμο, επιτακτικό και ζωτικό απ’ ό,τι πριν από έξι χρόνια. Ακόμη μια εκλογή, όμως, δεν πρέπει να είναι ακόμη μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας, αλλά μια νέα εκκίνηση!
α) Να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο επικοινωνίας των μελών της ΕΠ με τους συναδέλφους αλλά και την ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης συζητήσεων/εκδηλώσεων για τα κρίσιμα θέματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
β) Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές ούτε θέλουμε να γίνουμε! Είμαστε εκπαιδευτικοί-ερευνητές και ο χρόνος μας πάντα λιγοστός για να ανταποκριθούμε στα διάφορα καθήκοντά μας. Η διεύρυνση και η ανανέωση των συναδέλφων που ασχολούνται με την ΕΠ είναι αναγκαία, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την υπερ-φόρτωση αλλά και να ενθαρρύνουμε την ευρύτερη συμμετοχή και κινητοποίηση. Να δούμε την εκπροσώπηση στο ΔΣ ως μια υπόθεση συλλογική και να μοιραστούμε το βάρος της με την εκ περιτροπής θητεία σε αυτό.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
εάν θέλουμε η Ενωτική Πρωτοβουλία να συνεχίσει να υπάρχει όχι απλώς με τη δύναμη της ρουτίνας αλλά πραγματικά ανανεωμένη και δυνατή, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τους συναδέλφους που την τιμούν με την ψήφο τους, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.
Ας βρεθούμε ξανά για να διαμορφώσουμε μαζί την εκλογική διακήρυξη της παράταξης, ας δηλώσουμε συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στον ΕΣΔΕΠ και την ΠΟΣΔΕΠ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου